RBI féléves eredmények - a konszolidált eredmény 66 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest

Hír

  • A nettó kamatjövedelem negyedéves összehasonlításban 5 százalékkal nőtt
  • A díjakból és jutalékokból származó nettó bevétel negyedéves összehasonlításban jelentős mértékben, 15 százalékkal, 499 millió euróra nőtt
  • Az általános igazgatási költségek az előző évhez képest 2 százalékkal csökkentek
  • A céltartalékképzési ráta a felszabadítások és a beérkező 3. fázisú hitelek alacsony szintje miatt 0,23 százalék
  • A konszolidált eredmény az előző évhez képest 66 százalékkal, 612 millió euróra nőtt, amihez az alacsonyabb kockázati költségek is hozzájárultak
  • Az ügyfeleknek nyújtott hitelek összege 4 százalékkal nőtt az előző évhez képest
  • CET1 mutató: 13,3 százalék (az évközi eredményt is tartalmazó teljes mutató)

Az első negyedévben tapasztalt, az eredménnyel kapcsolatos pozitív folyamatok a második negyedévben is folytatódtak. A konszolidált eredmény az előző évhez képest 612 millió euróra nőtt, ami jelentős, 66 százalékos mértékű bővülésnek felel meg. Az üzleti volumen bővülésének köszönhetően - elsősorban a rövid lejáratú hitelkihelyezések terén - stabilizálódtak a nettó kamatbevételek, amelyet az irányadó kamatlábak csökkenése és a devizaárfolyam leértékelődése is befolyásolt. Míg a nettó kamatbevételek terén a pozitív tendenciák csak a második negyedévben jelentkeztek, a díjakból és jutalékokból származó nettó bevételek 11 százalékot bővülve ismét elérték a járvány előtti szintet. A konszolidált eredmény bővülése részben a jelentősen alacsonyabb hitelezési veszteségekre képzett céltartalékoknak köszönhető, amelyek az előző év hasonló időszakához képest 110 millió euróval (65 százalékkal) csökkentek.

"Rendkívül elégedettek vagyunk az első félévben elért eredményekkel. Sikerült jelentős mértékben bővíteni konszolidált eredményünket az előző év azonos időszakához képest, sikeresen lezártuk a cseh Equa bank felvásárlását, továbbá jelentős sikereket értünk el a zöld kötvények kibocsátása és közvetítése terén" - jegyezte meg Johann Strobl, az RBI vezérigazgatója, majd hozzátette: "Ausztriában és Közép-Kelet-Európában piacvezető pozíciót foglalunk el a zöld kötvények közvetítése terén, saját zöld kötvényprogramunkba pedig bevontuk az RBI közép-kelet-európai leánybankjait is. A szlovákiai Tatra banka, a romániai Raiffeisen Bank és a cseh Raiffeisenbank az év első felében összesen közel egymilliárd euró értékben bocsátott ki zöld kötvényeket, amivel az RBI-csoport a legnagyobb zöld kötvénykibocsátóvá vált ezekben az országokban."

Kis mértékben csökkentek az általános igazgatási költségek

A működési bevételek összege az előző évhez képest 3 százalékkal, 2 641 millió euróra csökkent. A nettó kamatjövedelem 135 millió euróval csökkent, és 1 571 millió EUR értéket ért el. Ez elsősorban a Csoport számos országában bekövetkezett kamatcsökkentésnek, valamint a különösen Oroszországot és Ukrajnát érintő a devizaleértékeléseknek tulajdonítható. A kelet-európai devizák leértékelődése ellenére a díjakból és jutalékokból származó nettó bevételek 93 millió euróval bővültek, és elérték a 932 millió eurót, elsősorban az elszámolási, kiegyenlítési és fizetési szolgáltatások, valamint a devizaügyletek terén a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előző évi korlátozásokat követően a beszámolási időszakban megélénkülő tranzakcióknak köszönhetően.

Az általános igazgatási költségek az előző évhez képest 2 százalékkal, azaz 24 millió euróval csökkentek, és 1 427 millió EUR összeget értek el. Az árfolyamváltozások 54 millió EUR értékű csökkenést eredményeztek.

Jelentősen csökkent a pénzügyi eszközökön elszenvedett értékvesztés

A pénzügyi eszközök értékvesztése 110 millió euró értékben került elszámolásra a beszámolási időszakban, szemben az előző év azonos időszakában elszámolt 312 millió euróval.

Az NPE-ráta az év végéhez képest – elsősorban a jegybankoknál elhelyezett betétállomány növekedésének köszönhetően – 0,1 százalékponttal, 1,7 százalékra, az NPE fedezeti mutató pedig 1,2 százalékponttal, 60,3 százalékra csökkent.

A CET1 tőkemegfelelési mutató értéke (végleges alapon): 13,3 százalék
A 2021 első félévi eredményeket figyelembe véve a (végleges) tőkemegfelelési mutatók a következők: CET1 mutató: 13,3 százalék, amely továbbra sem tartalmazza az eredetileg 2019-re javasolt osztalék összegét, Tier 1 mutató: 15,2 százalék, teljes tőkemegfelelési mutató: 18,1 százalék.

Negyedéves eredmények
2021 első negyedévéhez képest a működési bevételek 123 millió euróval nőttek, és elérték az 1 382 millió eurót – elsősorban a díjakból és jutalékokból származó bevételeknek, valamint a nettó kamatbevételeknek köszönhetően.

Az általános igazgatási költségek értéke negyedéves összevetésben 42 millió euróval, 735 millió euróra bővült.
A pénzügyi eszközök értékvesztése 47 millió euróval csökkent, és 31 millió EUR értéket ért el.
A konszolidált eredmény negyedéves összevetésben 396 millió euróra nőtt, ami 83 százalékos bővülésnek felel meg.

Kilátások
"A hitelkeresletet és a kockázati költségeket érintő biztató fejlemények miatt kiigazítottuk az előrejelzésünket" - mondta el Johann Strobl.
A második negyedévben az új hitelek kihelyezése felgyorsult; a hitelezés terén 2021-re jelenleg (az Equa bank nélkül) közepes és magas egyszámjegyű százalékos bővülést várunk. 
Újabb karantén-intézkedések hiányában a céltartalék-ráta 2021-ben 50 bázispont körül várható. 
Továbbra is 55 százalék körüli költség/bevétel arányt kívánunk elérni - a gazdasági helyreállítástól függően akár már 2022-ben. 
Várakozásaink szerint a konszolidált saját tőke megtérülése 2021-ben javulni fog; középtávon 11 százalékos megtérülést kívánunk elérni. 
Megerősítjük a CET1 tőkemegfeleléssel kapcsolatban középtávra kitűzött 13 százalék körüli célunkat. 
A kitűzött cél alapján a konszolidált eredmény 20 és 50 százalék közötti részét kívánjuk felosztani.