Elevator Lab: indul a második kör!

Hír Sajtóközlemény

Április 2-án a Raiffeisenbank Bulgaria, a Raiffeisen Bank International (RBI) bankhálózatának bolgár tagja elindította a helyi "Elevator Lab Challenge" program jelentkezési szakaszát. A bolgár startup vállalkozások június 17-éig pályázhatnak ötleteikkel, megoldási javaslataikkal az Advanced Analytics (valós idejű, fejlett adatfeldolgozás), a nagyvállalatoknak nyújtott banki szolgáltatások, a befektetési és kereskedési technológiák, az új bankfiók-élmény, a "nyílt bankolás" (Open Banking) és a RegTech (a szabályozásnak való megfelelést biztosító technológiák) témakörökben.

A KKE-régióban az RBI-csoport nyolc bankja szervez helyi "Elevator Lab Challenge"-et a teljes bankcsoportra kiterjedő fintech akcelerátor program keretében, így az Elevator Lab a közép-kelet európai térség legnagyobb fintech akcelerátor programjának tekinthető. Bulgária mellett Albániában, Fehéroroszországban, Koszovóban, Romániában, Oroszországban, Szerbiában és Szlovákiában is indulnak kifejezetten az ottani fintech ökoszisztéma sajátosságaihoz igazodó Challenge programok. A nyolc helyi "Elevator Lab Challenge" nyertesei meghívót kapnak a csoportszintű "Elevator Lab" program elődöntőjébe, így esélyük lehet bejutni a 2018 szeptemberében Bécsben megrendezésre kerülő TOP 15 döntőbe is.

2018. május 1-jén indul a csoportszintű "Elevator Lab" második fordulója

"Az RBI közel 30 éve működik sikeresen a KKE-régióban, ezért tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora gazdasági és kreatív potenciállal rendelkezik ez a sokszínű és dinamikusan fejlődő térség. Helyi Challenge programjaink kifejezetten a régiós startup ökoszisztéma fejlesztését célozzák meg, lehetőséget adva az induló vállalkozásoknak, hogy a nemzetközi színtéren mérjék össze erejüket a világ minden táján működő fintech vállalatokkal" – mondta Johann Strobl, az RBI vezérigazgatója annak kapcsán, hogy milyen célok vezették a Raiffeisent az új rendszerű fintech akcelerátor program elindításakor.

Az "Elevator Lab" virtuális akcelerátor program első fordulójának tapasztalatai azt mutatták, hogy a startup vállalatok és az RBI együttműködése mindkét félnek hasznára válik. A program indulásától számított néhány hónapon belül az öt résztvevő startup vállalkozás mindegyike elkészítette kísérleti projektjét, amelyek mostanra az alaposabb tesztelés vagy a megvalósítási szakaszba léptek. Az RBI egyenrangú partnerként kezeli a startup vállalkozásokat, és a program ezen szakaszában szándékosan kerüli azt, hogy tulajdoni részesedést szerezzen bennük. A közös cél az, hogy velük együtt még inkább eleget tudjunk tenni a 16,5 millió RBI ügyfél igényeinek, ezenkívül az új technológiák és innovatív termékek használata révén új bevételi forrásokra tegyünk szert.

A teljes csoportra kiterjedő "Elevator Lab" program jelentkezési szakasza május 1-jétől június 24-ig áll nyitva a jelentkezők előtt. A startup vállalatok ebben az időszakban jelentkezhetnek a programra a www.elevator-lab.com oldalon. A csoportszintű programra és a helyi Challenge programokra egyaránt az Advanced Analytics (valós idejű, fejlett adatfeldolgozás), a nagyvállalatoknak nyújtott banki szolgáltatások, a befektetési és kereskedési technológiák, az új bankfiók-élmény, a "nyílt bankolás" (Open Banking) és a RegTech (a szabályozásnak való megfelelést biztosító technológiák) témakörökben lehet ötletekkel és megoldási javaslatokkal pályázni.