Közép-kelet-európai Fintech Atlaszt jelentetett meg az RBI

Sajtóközlemény

• Részletes adatok a KKE térség fintech ökoszisztémáiról
  • A legfontosabb fintech vállalatok és a legnagyobb befektetők áttekintése
  • Ingyenesen letölthető a www.fintechatlas.com weboldalról

A mai napon megjelent a Raiffeisen Bank International (RBI) KKE Fintech Atlasza. A kiadvány első alkalommal nyújt részletes bepillantást Közép-Kelet-Európa 19 fintech ökoszisztémájába. Az atlasz áttekintést nyújt az ökoszisztémák méretéről, illetve ismerteti a térség legnagyobb fintech vállalatait és legfontosabb befektetőiket. Emellett az egyes országok sajátosságait is bemutatja, szakértők által írt cikkek segítségével. Az atlasz ingyen letölthető a www.fintechatlas.com weboldalról.

Az atlasz bemutatója alkalmával Hannes Cizek, az RBI csoportszintű stratégiáért és innovációért felelős vezetője hangsúlyozta, mekkora potenciállal bír Közép-Kelet-Európa a fintech cégek szempontjából: "Olyan piacról van szó, amely 200 millió hagyományos banki ügyfelet és 150 millió digitális ügyfelet foglal magában. Néhány éven belül a térség digitális ügyfeleinek száma 170 millióra bővül. Az RBI mindig is hídépítőnek tekintette magát Nyugat-Európa és a KKE térség között, és a KKE térség bankszektorának digitális átalakulásában is ilyen szerepet kíván betölteni."

"Elevator Lab" elnevezésű Fintech Együttműködési Programjával az RBI fontos támogatója a KKE térség fintech ökoszisztémáinak. "Az elmúlt években jelentős mennyiségű tudást halmoztunk fel az Elevator Lab révén, amelyet beépítettünk az atlaszba," mondta Cizek.

Jelenleg mintegy 1100 fintech vállalat működik a KKE térségben. Ezek az egész Európában a fintech vállalatok számára nyújtott teljes finanszírozás hozzávetőleg öt százalékát veszik igénybe. A felhalmozott tőkefinanszírozás éves átlagos növekedési üteme az elmúlt két évben mintegy 13%-ot ért el. Jelentősen nőtt az A sorozatú és B sorozatú finanszírozási fordulók aránya, ami a közép-kelet-európai fintech vállalatok fokozott érettségét tükrözi. 2017-ben az A sorozatú és B sorozatú finanszírozás a teljes tőkefinanszírozás 45%-át tette ki. 2018-ban ez az arány 75%-ra nőtt. Halmozott tőkefinanszírozás szempontjából Oroszország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország alkotja a három legnagyobb fintech csomópontot.

"Ma már kilenc innovációs csomópont és öt szabályozói tesztkörnyezet (ún. regulatory sandbox) működik Közép-Kelet-Európában, jóval több mint Nyugat-Európában. Számos kormány és szabályozó hatóság tett számottevő intézkedéseket a fintech ökoszisztémák támogatása érdekében, ennek az elkövetkező években láthatjuk majd az eredményeit" - mondta el Cizek.

* * * * *
Az RBI hazai piacának Közép-Kelet Európát (KKE) tekinti, valamint Ausztriát, ahol a legnagyobb vállalati és befektetési banknak számít. Leánybankjai a régió 13 országában vannak jelen. A Csoportnak ezenkívül több más pénzügyi szolgáltató is tagja, így például a lízing-, a vagyonkezelési, valamint a vállalatfúziós és akvizíciós üzletágban.

Összesen hozzávetőleg 47.000 alkalmazottja szolgál ki 16,1 millió ügyfelet több mint 2.100 üzleti egységen keresztül, amelyek túlnyomó része a KKE-régióban működik. Az RBI részvényeit a bécsi tőzsdén jegyzik. A részvények hozzávetőleg 58,8 százaléka az Osztrák Regionális Raiffeisen Bankok birtokában van, a fennmaradó rész közkézhányad. Az Osztrák Raiffeisen Bankcsoporton belül az RBI a Regionális Raiffeisen Bankok és a többi társult hitelintézet központi intézménye.

További felvilágosítás:
Ingrid Krenn-Ditz (+43-1-71 707-6055, ingrid.krenn-ditz@rbinternational.com) vagy
Christof Danz (+43-1-71 707-1930, christof.danz@rbinternational.com)