A Raiffeisen Bank International felvásárolja a közép-kelet európai régiós deviza- és pénzforgalmi szolgáltató Akcentát

Hír

Megszületett a megállapodás arról, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. osztrák anyavállalata, a Raiffeisen Bank International AG (RBI) átveszi a deviza- és pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó cseh Akcenta CZ a.s. (Akcenta) cégcsoport feletti irányítást. A javasolt tulajdonosi szerkezet szerint az RBI 70 százalékos részesedést szerez az Akcentában, a fennmaradó 30 százalék pedig az RBI cseh leányvállalata, a Raiffeisenbank a.s. tulajdonába megy át Az adásvétel még hatósági engedélyezésre vár, előreláthatóan május végére zárul le. 

A felvásárlás jól illeszkedik az RBI azon stratégiájába, hogy Közép-Kelet Európában (KKE) piacvezetővé lépjen ekő a devizaszolgáltatások terén. A KKE-régió devizapiacának 75 százalékát bankok látják el, a fennmaradó 25 százalékot az Akcentához hasonló, nem banki szereplők szolgálják ki. "Célunk, hogy mindkét szegmensben növeljük piaci részesedésünket. A vállalatfelvásárlás tökéletesen illeszkedik a stratégiánkba mind az üzleti terjeszkedés, mind a digitális átállásunk szempontjából, hiszen egy sikeres, technológiailag merőben új szolgáltatásokat nyújtó piaci szereplő tapasztalataira építhetünk" – mondta el Łukasz Januszewski, az RBI igazgatóságának a piacokért és befektetési banki tevékenységért felelős tagja.

Az Akcenta deviza-, valamint pénzforgalmi és fedezeti szolgáltatásokat kínál a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia és Németország kis- és középvállalkozásainak - ezekben az országokban összesen 43 ezer ügyfelet szolgál ki. A 2020. év végén a vállalat mérlegfőösszege 93 millió eurót tett ki, az év során végrehajtott ügyféltranzakcióinak volumene pedig megközelítette a 7 milliárd eurót. Az Akcenta szorosan együttműködik az RBI deviza- és pénzforgalmi tevékenységet végző jelenlegi üzletágaival, de mint vállalat nem olvad be az RBI-be. "Ebben a rendszerben úgy aknázhatjuk ki a szinergiákat, hogy közben biztosíthatjuk az Akcenta rugalmas működését, és növekedési pályán tarthatjuk a céget" - tette hozzá Januszewski.