Útkövető

Menü megjelenítése

Tartalom megjelenítő

Online csalással kapcsolatos információk

Egyre gyakrabban találkozhatunk az online piactereken történő vásárlás vagy termék eladása során adathalász kísérletekkel, amikor csalók netbank belépési adatokat (azonosító, jelszó, SMS kód), valamint bankkártya adatokat (bankkártya száma, lejárata, hátoldalán szerepelő háromjegyű kód) próbálnak megszerezni ügyfelektől. 
A csalás során általában ismert csomagküldő szolgáltatáson keresztül kérik a szállítás teljesítést. Ezt követően pedig egy hamis netbanki oldalra irányítják, ahol – miközben megpróbál belépni - a netbanki adatait szerzik meg. Előfordulhat, hogy bankkártya adatokat is elkérnek a hamis weboldalon.

Legyen mindig körültekintő az online piactereken történő vásárlások során!

 • SOHA NE nyissa meg, ha egy hirdető vagy a terméke iránt érdeklődő felhasználó egy linket küld azért, hogy ezen keresztül intézzék a szállítást, fogadja el a fizetést vagy hagyja jóvá a vásárlást!
 • A netbanki bejelentkezések címeit mindig manuálisan gépelje be a böngészőbe, vagy használja a hivatalos banki oldalt!
 • SOHA NE használja a Raiffeisen internetbankot SMS-ben, e-mailben vagy közösségi médiában kapott linken keresztül, még akkor is, ha első látásra megbízható helyről kapta a linket!
 • NE hagyjon jóvá mobilbanki alkalmazásában semmilyen műveletet, amit nem Ön kezdeményezett! 
 • Mindig figyelmesen olvassa el a banki SMS üzenetek tartalmát!
 • Nézzen utána, ellenőrizze az adott oldalt, mielőtt vásárol!
 • Soha ne engedje, hogy sürgessék bármilyen banki művelettel kapcsolatban!


Amennyiben véletlenül kiadta a fenti adatokat, vagy bármilyen adatát, kérjük, haladéktalanul hívja bankunk Csalásmegelőzési csoportját az alábbi telefonszámon:

+36 1 486 5380

Egyre gyakrabban találkozhatunk kéretlen, gyanús telefonhívásokkal, amikor csalók bankok vagy cégek nevével visszaélve próbálnak érzékeny pénzügyi adatokat megszerezni ügyfelektől. Az elmúlt időszakban több bank nevében is indítottak adathalász telefonhívásokat, gyanús, blokkolt, sikeres tranzakcióra vagy adategyeztetésre hivatkozva. 
A telefonos csalás során, pénz átutalására is próbálják rávenni az áldozatot, a csalók által megadott, úgynevezett „biztonsági számlára”.

Legyen mindig körültekintő kéretlen telefonhívások esetén!

 • SOHA NE adja meg a bankkártyája adatait, internetbanki jelszavát, azonosítóját vagy egyszer használatos SMS-ben kapott kódját!
 • A bank sosem kéri el ezeket az információkat.
 • SOHA NE utaljon pénzt telefonon érkező kérésre! Egy bank sosem kér ilyet.
 • SOHA NE telepítsen telefonon vagy más csatornán érkezett felhívásra, kérésre olyan alkalmazást (pl.: Anydesk, TeamViewer), mellyel távoli hozzáférést biztosít eszközéhez. A bankok sosem kérik ezt vírusírtás vagy egyéb jogcímen.
 • Gyanús megkeresés esetén kérjük, szakítsa meg a telefonhívást, majd hívja a bank ismert, weboldalán publikált ügyfélszolgálati telefonszámát a hívás valódiságának ellenőrzéséhez.
 • Ne használja az ellenőrzéshez a hívó által megadott telefonszámot! A szám hamis lehet, vagy kifejezetten a csaláshoz is létrehozhatták.
 • NE hagyja jóvá mobilbanki alkalmazásában az ismeretlen kártyás vásárlásokat vagy átutalásokat, amennyiben azt nem Ön hajtotta végre!


Amennyiben véletlenül kiadta a fenti adatokat, vagy bármilyen adatát, kérjük, haladéktalanul hívja bankunk Csalásmegelőzési csoportját az alábbi telefonszámon:

+36 1 486 5380

Tanácsok az online vásárláshoz és banki ügyintézéshez

Egyre többen vásárolnak internetes áruházakban vagy intézik pénzügyeiket online. A bankok - ahogy a Raiffeisen Bank is - mindent megtesznek a maximális biztonságért. A gondtalan online vásárlási és bankolási élményhez azonban szükség van néhány hasznos tanács megfogadására - ezek is jelentősen növelhetik az ilyen típusú tranzakciók biztonságát és az Ön pénzének védelmét.

Hogyan bankoljon biztonságosan az interneten?

 • Ne használja a Raiffeisen DirekNet internetbankot e-mailben vagy közösségi médiában kapott linken keresztül, az internetbanki felületet mindig a címet kézzel begépelve nyissa meg, még akkor is, ha első látásra megbízható helyről kapta a linket.
 • Figyeljen az úgynevezett adathalász levelekre. Egyes csalók látszólag a bank nevében küldött e-mailekben kérhetik fel különféle okokkal (fiókfrissítés, fiók tiltás, rendszerkarbantartás, adategyeztetés, stb.) arra, hogy megadja banki adatait egy csaló, a bankéhoz hasonlító weboldalon. A levelekben közös, hogy minden esetben kérik a csaló weboldal felkeresését, és az adatok megadását. Mindezt könnyen ellenőrizheti: az egeret a megadott linkre húzva a böngésző megmutatja az oldal címét, így azonnal kiderül, hogy az nem banké. (Figyelmesen nézze meg a hivatkozásokat, néha csak 1-2 betű tér el!) Soha ne kattintson ilyen oldalakra, és semmiképpen ne adja meg adatait. A Raiffeisen Bank nem küld ilyen típusú e-maileket Ügyfeleinek.  
 • A fokozott biztonság érdekében az interneten indított banki tranzakciókat (sőt, a netbankba történő belépést is) saját mobileszközön jóvá kell hagyni. Okostelefonját ne hagyja védelem nélkül, használja a képernyőzárat és a PIN-kódot is.
 • Amikor új felhasználóként regisztrál a mobiltelefonon működő banki alkalmazásba, különös figyelemmel kezelje az úgynevezett "mobil token" kódot. Ezt a regisztráció során SMS-ben kapja meg. A kódot SOHA ne adja meg semmilyen böngészőben vagy weboldalon, azt CSAK a myRaiffeisen mobilalkalmazásban kell beírni. Ügyeljen rá, hogy ez a kód más kezébe ne kerüljön.
 • Ha bármilyen gyanús körülményt észlel, vagy véletlenül megadata adatait egy csaló weboldalon, azonnal hívja a 06 80 488 588-as telefonszámot. Külön köszönjük, ha a phising levél egy példányát továbbítja nekünk az adathalasz@raiffeisen.hu e-mail címre.


Mire érdemes figyelni, ha az interneten vásárol?

 • Gondolkodjon, mielőtt kattint!
 • Bankkártya-adatait soha ne mentse el a vásárlás során!
 • Ellenőrizze a webáruház megbízhatóságát, ismertségét. Ha korábban még nem vásárolt az adott online boltban, ellenőrizze, hogy esetleges probléma esetén hol lehet elérni a bolt üzemeltetőit. Ha semmilyen cégadat, címadat nem szerepel, csak egy e-mail cím, vagy egy mobiltelefonszám, érdemes megfontolni a vásárlástó való elállást. Ha mindenképpen rendelne, érdemes lehet először egy kisebb összeggel kipróbálni, tényleg elküldik-e a terméket. Az internetes értékelések, vélemények segíthetnek, ám nincs rá garancia, hogy azok valóban függetlenek.
 • Külföldi webáruházak esetében megrendelés és fizetés előtt tájékozódjon az esetleges garanciális, illetve panaszkezelési lehetőségekről. Különösen a kisebb értékű termékek esetén a visszaküldés költsége olykor magasabb, mint a termék vételára.
 • Ha kétségei vannak, válassza az utánvéttel történő szállítást. Ebben az esetben elég akkor fizetnie, amikor a megrendelt terméket átveszi. A legtöbb esetben bankkártyával, de egyes kereskedőknél már QR-kóddal is fizethet.
 • Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem igaz! Reálisan mérlegelje az ajánlatokat, ha a megszokottnál jelentősen olcsóbban kínálnak egy terméket, alaposan olvasson utána a részleteknek, különösen márkás szórakoztató-elektronikai cikkek vagy ruhák esetén.

Ajánljuk figyelmébe az online vásárlás 11 aranyszabályát:

1.    Vásároljon megbízható forrásból!
2.    Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről!
3.    Gondolja át kétszer, mielőtt fizet!
4.    Használjon bankkártyát, amikor online vásárol!
5.    Ellenőrizze, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
6.    Ne küldjön pénzt ismeretlen személynek!
7.    Ne küldje el bankkártya-adatait e-mailben vagy lefotózva!
8.    Hanem vásárol, ne adja meg a kártyaadatait!
9.    Ellenőrizze a weboldal fizetési biztonságát!
10.    Győződjön meg az adatátvitel biztonságáról
11.    Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

További hasznos információk, tanácsok:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/legyen-tudatos-online-vasarlo-elado-es-csomagkuldo
https://nki.gov.hu/
https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek/
https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/szorolapok/
https://nki.gov.hu/it-biztonsag/tanacsok/
https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/hirek-aktualitasok/ne-valjon-szamitogepes-csalas-aldozatava

Ügyfeleink Bankunknál rendelkezhetnek magánszemélyként saját bankszámlával, továbbá rendelkezési jogot kaphatnak egy másik magánszemély/vállalkozás ügyfelünk bankszámlája felett is a Bankhoz bejelentett meghatalmazottként. 

A Bankhoz rendelkezésre jogosultként bejelentett személy egyedi azonosítóival a saját internetbankjába történő belépést követően láthatja és kezelni tudja az ott megjelenő valamennyi – akár saját, akár más számlatulajdonos ügyfélhez (meghatalmazóhoz) tartozó – bankszámlát. 

Amennyiben a banki rendszerekben meghatalmazottként is használt egyedi kódot vagy internetbanki azonosítót és jelszót más megismeri (elveszítik, ellopják, illetéktelen személy tudomására jut), abban az esetben: 

1)    a számlatulajdonos bankszámláján kezelt pénzösszegek veszélybe kerülhetnek, valamint
2)    ha a Bank több ügyfelénél is bejelentett meghatalmazottról van szó, akkor akár ezen valamennyi érintett számlatulajdonos bankszámláin kezelt pénzösszegek is veszélybe kerülhetnek.

Fentiek miatt nagyon fontos, hogy kódjait, egyedi azonosítóit és jelszavát, amelyekkel a banki rendszerekbe belép, használja figyelmesen és körültekintően, valamint soha semmilyen körülmények között ne adja át másnak! Kérjük, erre mindenképpen figyelmeztesse meghatalmazottjait is!

Kérjük, hogy csak a fenti speciális kockázat figyelembevételével adjon meghatalmazást, azaz engedjen másnak rendelkezési jogot bankszámlája felett! 

További részletes tájékoztatást a Online csalással kapcsolatos információk oldalon talál.

Visszaélés (csalás) gyanúja esetén, vagy amennyiben bármely egyéb okból egyéni azonosítói kikerülnének a birtokából, késedelem nélkül hívja Bankunkat az éjjel nappal hívható +36 1 486 5380 telefonszámon.  


Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (például bankkártyával, netbankkal, mobilapplikációval) való visszaélés esetén megvizsgáljuk a kárfelelősség kérdését. A kártérítési felelősség intézményünket nem terheli, ha a vizsgálat eredményeképpen az állapítható meg, hogy az ügyfél súlyosan gondatlan magatartásával hozzájárult a kár bekövetkezéséhez. A súlyos gondatlanság fennállásának kérdésében végső döntést a bíróság hozhat.