Hírek, közzétételek

A Raiffeisen Bank International is belépett a felelős banki működés globális irányelveinek hivatalos aláírói közé

Hír

A Raiffeisen Bank International (RBI) is belépett az ENSZ felelős banki működést előmozdító irányelveinek hivatalos aláírói közé. Az irányelvek célja egységes keretrendszert nyújtani egy olyan fenntartható bankszektor kialakításához, amely a világ bankjai és az ENSZ Környezetvédelmi Program Pénzügyi Kezdeményezése (UNEP FI) közötti innovatív együttműködésből fejlődik ki.

A felelős banki működés irányelvei kijelölik a banki ágazat szerepét és felelősségét abban, hogy a bankszektor az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival és a 2015. évi párizsi éghajlatvédelmi egyezményben foglaltakkal összhangban működjön. Az irányelvek fontos feladatot látnak el abban a tekintetben is, hogy segítségükkel a bankok minden üzleti területükön a működés szerves részévé tehetik a fenntarthatóságot, és felmérhetik, hogy tevékenységükkel hogyan járulhatnak hozzá a legeredményesebben egy fenntartható világ megteremtéséhez. Az irányelvek ezenkívül lehetővé teszik a bankok számára, hogy kihasználják a fenntartható fejlődésre épülő gazdaságba való átmenetből adódó lehetőségeket. 

Az RBI Csoport mindig is működése egyik alapelvének, valamint a siker mércéjének tekintette a fenntarthatóságot. A fenntarthatóság alatt olyan felelős vállalati működést értünk, amely a legfontosabb társadalmi és környezeti szempontok figyelembevétele mellett hosszú távon fenntartható, gazdaságilag pozitív eredmény felmutatását tűzi ki célul. Az osztrák bankok közül például az RBI bocsátja ki a legtöbb "zöld" kötvényt, ami jól mutatja, hogy mennyire nagy hangsúlyt helyez a fenntarthatóság kérdésére. Felelős bankként az RBI elsődleges célja úgy nyújtani hozzáadott értéket hosszú távon, hogy eközben arra törekszik, hogy üzleti tevékenységei minél hatékonyabban szolgálják a fenntarthatóságot. Ennek megvalósításához a cég holisztikus szemléletmódot alakított ki. 

Johann Strobl, az RBI vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: "Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az osztrák bankcsoportok közül elsőként csatlakozhatunk az ENSZ Környezetvédelmi Program Pénzügyi Kezdeményezésének részét képező felelős banki irányelvek aláíróihoz. Mivel régóta tagjai vagyunk az UNEP Pénzügyi Kezdeményezésnek, a fenntarthatóságot célzó törekvéseink újabb fontos állomásaként tekintünk a fenti irányelvek aláírására. Ezért tovább fokozzuk erőfeszítéseinket, hogy még hatékonyabban valósíthassuk a felelős banki szerep betöltésére irányuló stratégiánkat. Célunk olyan fenntartható pénzügyi termékek és szolgáltatások nyújtása, amelyek segítségével ügyfeleink véghez vihetik a fenntartható jövő felépítéséhez szükséges átalakulást, és a társadalomnak is hasznos tagjai lehetünk. A felelős banki működést jövőbeli üzleti növekedésünk elengedhetetlen részének tartjuk. Ez összhangban van jövőképünkkel is, amelyben célul tűztük ki, hogy 2025-re a legtöbbek által ajánlott pénzügyi szolgáltatócsoport legyünk a működésünk által érintett közép-kelet európai piacokon." 

A felelős banki működés irányelveiről itt található bővebb felvilágosítás: www.unepfi.org/responsiblebanking