Tartalom megjelenítő

myRaiffeisen mobilapplikáció – karbonlábnyom

Gondoskodjon a környezetről

Mindenkinek más a karbonlábnyoma, attól függően, hogy milyen döntéseket hoz nap mint nap.

Fontos, hogy

 • lássuk a saját karbonlábnyomunkat, és ezzel tudatosítsuk magunkban a környezetre gyakorolt hatásunkat, és
 • megismerjük a lehetőségeinket, miképp csökkenthetjük azt. 


Mi az a karbonlábnyom?

A karbonlábnyom – más néven szénlábnyom – egy számszerűsített mutató. Segít meghatározni az emberek, szervezetek vagy országok által egy adott időszakban okozott üvegházhatású széndioxid gázkibocsátást. Minél nagyobb a karbonlábnyom annál nagyobb a negatív hatása az éghajlatváltozásra.

Nem telik el nap, amikor ne hatnánk a környezetünkre. Minden egyes megvásárolt termékkel vagy igénybe vett szolgáltatással üvegházhatású gázokat termelünk, amivel közvetlenül hozzájárulunk a klímaváltozáshoz. 
 

 

A myRaiffeisen applikáció segít kiszámolni a karbonlábnyomot

 

A számításhoz kizárólag a Raiffeisen számlákon, valamint Raiffeisen kártyákkal megvalósult banki tranzakciókat elemezzük az alábbiakkal.

 • A saját karbonlábnyom érték a kiválasztott Raiffeisen számlára (más banknál vezetett számlákra nem) és nem minden esetben egy főre vonatkozik. (Példaképp a Raiffeisen bankkártyával fizetett élelmiszer nagybevásárlásnál a háztartásban élők számával nem kalkulálunk.) A magyar átlag érték - hazánk népességi adataival számolva – azonban egyetlen főre vonatkozik.
 • A világszintű Exiobase adatbázis segítségével lekérdezzük az egyes banki tranzakciók kategóriájához tartozó - az adott iparág által generált - szén-dioxid egyenérték indexet (CO2e). Ez az index a környezetet terhelő üvegházhatású gázokkal - pl. szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid, fluorozott gázok - kalkulál.
 • A teljes havi szénlábnyom a következő hónap elején kerül kiszámításra. A karbonlábnyom értéke - az előző hónap összes tranzakciójának összesítése után – akkor jelenik csak meg a mobilalkalmazásban, ha legalább 20 ezer Ft értékben és elegendő, a releváns kategóriákba tartozó tranzakció történt.
 • A számítási megoldást a Finshape fejlesztette ki, és a Deloitte validálta.
   

Kérdések és válaszok 

Miért lett jóval nagyobb a karbonlábnyomom a magyarországi átlagos széndioxid kibocsátási értékhez képest?

Az egyes országok – köztük hazánk- karbonlábnyom adatát éves szinten frissítik, és publikusan elérhető ezen a weboldalon is: https://edgar.jrc.ec.europa.eu
Míg az applikációban látható hazai széndioxid kibocsátási érték személyenként értendő, (hazánk teljes népességével kalkulálva), addig a saját karbonlábnyom az egyes Raiffeisen számlákon megjelenő tranzakciók alapján – azaz, nem minden esetben egy főre - kerül kiszámításra. 


Milyen kategóriákba tartoznak a kereskedők termékei, szolgáltatásai? 

 • Lakás és közüzemi díjak: 

postai szolgáltatások, távközlés, elektromosság, gáz, fűtés, vízellátás, lakásbérlés, lakásbiztosítás, lakásfelújítás, bútorok, elektronika, kert, építkezés és egyéb lakás és közüzemi díjakhoz köthető tranzakciók

 • Élelmiszer és alapvető kiadások:

élelmiszerbolt, szupermarket, alkohol, dohánytermék, drogéria, gyógyszertár, ruházat, étterem, gyorsétterem, kávé, szórakozóhely és bár, házhozszállítás és egyéb élelmiszerek és alapvető kiadásokhoz köthető tranzakciók

 • Szórakozás és vásárlás: 

kisállat, használt termékek, online vásárlás, szórakozás, zene, könyv, jegyvásárlás, mozi, online játékok, közösségi média, online szórakozás, sporteszközök vagy ruházat és egyéb szórakozáshoz és vásárlásokhoz köthető tranzakciók

 • Utazás és közlekedés:

szállás, benzinkút, autó javítás, parkolás, autóbérlés, napi szintű közlekedés, vonat, taxi, busz, bicikli, repülés, repülőtér és egyéb utazás és közlekedés kategóriához köthető tranzakciók

 • Egyéb: 

adomány, tanulmányok, óvoda, egyetemi tanulmányok, iskolai kiadások, megtakarítások, befektetések, hitel, utalás, készpénzfelvétel és egyéb tranzakciók melyek nem köthetők más kategóriába
 


 

Néhány példa karbonlábnyom csökkentésére
 

 • A lámpaizzók energiatakarékos LED-esre cserélésével legalább évente 400 kg-mal csökken az éves széndioxid kibocsátásunk. Jó hír továbbá, hogy a LED égő élettartama legalább 5-ször hosszabb a hagyományoshoz képest.
 • Ha a lakásunk hőmérsékletét 3 fokkal alacsonyabban tartjuk éjszaka, vagy amikor nem vagyunk otthon, évente 440 kg-mal csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat.
 • Ha rövidebb távokon autóvezetés helyett gyalogolunk vagy biciklizünk, akár 75%-kal csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást. A hosszabb távokon a tömegközlekedés, a vasút jelent jó alternatívát. Például, ha a Budapest és Debrecen közötti távolságot benzines autóval tesszük meg, az kb. 94 kg széndioxid kibocsátást jelent. 
 • Ha helyben termelt, előállított termékeket fogyasztunk, azzal a szállítás által okozott károsanyag kibocsátásunkat csökkentjük. 
 • Vásárláshoz vigyünk magunkkal bevásárlótáskát, hogy ne használjunk feleslegesen műanyag zacskókat, és kerüljük a túlzottan becsomagolt termékeket.
 • A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosított anyagokból készült termékek vásárlása, segít csökkenteni a szénlábnyomunkat. 


Nézze meg, milyen lépéseket tesz a Raiffeisen Bank a környezet védelméért
Raiffeisen Bank a fenntarthatóságért - Raiffeisen BANK - raiffeisen.hu