Üzleti világ

Nyereség és növekedés a Raiffeisennél

23 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a Raiffeisen. A folyósított lakáshitelek volumene 2,5-szeresére nőtt, döntő részük már fix kamatozású hitel. Az ügyfelek még ebben a félévben új, kényelmes mobilbanki alkalmazást vehetnek használatba. A banknál 3-4%-os GDP bővülést, és stabil, 315-325 EUR/HUF közötti forintárfolyamot várnak.

Idén is számos jó hírünk van, melyek közül az első, hogy 23 milliárd forintnyi adózás utáni eredménnyel zártuk a tavalyi évet - mondta Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója mai budapesti sajtótájékoztatóján. Nagyon jó eredménynek számít, hogy a bank működési bevétele az alacsony kamatkörnyezet ellenére 6%-kal növekedett. A bank működési költsége az előző évhez képest 2%-kal csökkent, a nem teljesítő hitelek aránya 6% alatt zárt.

Zolnai hozzátette: a bank 2018-ban jelentős akvizíciót hajtott végre, az AEGON úgynevezett teljesítő jelzáloghiteles ügyfeleit októberben vette át a Raiffeisen. Ez a vállalati és intézményi hitelállomány 19%-os növekedésével együtt jelentősen hozzájárult a bank állománynövekedéséhez. Az idei évben a teljes bankszektor számára nagy kihívás az Azonnali Fizetési Rendszer júliusi, valamint a PSD2 őszi indulása. Ezek a feladatok jelentős erőforrásokat kötnek le, ám a bank tartja a törvény szerinti határidőket.

A lakáshitelek esetében a folyósított volumen a tavalyi 2,5-szeresére nőtt, ezen a területen 2019-ben is jelentős, a piacot meghaladó növekedést tervezünk. Személyi kölcsönből 70%-kal többet folyósítottunk, mint az előző évben - jelezte Ralf Cymanek, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A folyósított lakáshitelek több, mint fele már Fogyasztóbarát Lakáshitel, míg az 5, illetve a 10 évre fixált kamatozású hitelek aránya a negyedik negyedévben már meghaladta a 90%-ot. A CSOK igénylők száma folyamatosan nő, kétharmaduk hitelt is igényelt. Az igénylések 86%-a használt lakáshoz kapcsolódik, már meglévő gyermek után 75% vette igénybe a támogatást.

Ralf Cymanek hozzátette: növekszik az ügyfelek fizetőképessége, a lakáshitelek esetén az átlagos hitelösszeg meghaladta a 10, míg a személyi kölcsönöknél az 1,6 millió forintot. Utóbbi hiteltípust továbbra is főleg lakásfelújításra igénylik, de egyre többen vesznek a hitelből autót.

A vállalati és pénzügyi intézményi szektor továbbra is kulcsfontosságú területe a Raiffeisen Banknak, mondta Kementzey Ferenc, a Raiffeisen vállalati és befektetési banki területekért felelős vezérigazgató-helyettese. Kiemelkedő portfólió növekedést (30%) ért el a bank projektfinanszírozás és szindikálások területén. A nettó KKV hitelállomány növekedés tekintetében a Raiffeisen túlteljesítette az MNB Piaci Hitel Programjában tett vállalásait.

A piac növekedési ütemét (7%) jelentősen meghaladó növekedést ért el a bank a lízing volumenek tekintetében (16%), valamint a szolgáltatást a KKV szektor számára is kiterjesztette. A Raiffeisen Bank – az EXIM egyik legnagyobb partnereként – továbbra is piacvezető az exportfinanszírozásban. Az új NHP FIX programtól a bank jó eredményeket vár.

A bank elemzőinek véleménye szerint 3-4% körüli GDP-növekedési ütem várható Magyarországon. A belső kereslet egyre inkább meghatározó, a növekedés fő hajtóereje a fogyasztás és a beruházások bővülése lesz. Az inflációs alapfolyamatok a maginfláció további emelkedését vetítik előre. Emiatt a Raiffeisen elemzői szigorodó monetáris politikára számítanak. A forint árfolyama stabilan a 315-325 EUR/HUF sávban mozoghat. Az eurózónában 2019-ben és 2020-ban változatlan kamatkörnyezet várható. Folytatódik a hitelezés bővülése: 9%-os hitelállomány-növekedést várnak az elemzők a lakossági és 12%-ost a vállalati piacon.

Várhatóan a nyár elején indul a Raiffeisen Bank új mobilalkalmazása, mely számos új kényelmi funkciót, letisztult, egyszerűen kezelhető felületet kínál majd az ügyfeleknek. A tesztek már intenzíven zajlanak, a fejlesztés az RBI országokkal és fintech cégekkel közösen zajlik.