A Raiffeisen Bank tulajdonosa

A Raiffeisen Bank International AG (RBI) az osztrák Raiffeisen Bankcsoport (RBG) - mérlegfőösszegét tekintve az ország legnagyobb és legtőkeerősebb bankcsoportjának - tagja. Az RBG az osztrák bankpiac hozzávetőleg egynegyedét képviseli. A 434 önállóan és helyileg tevékenykedő Raiffeisen-bank révén a csoport az ország legsűrűbb lefedettséget nyújtó bankhálózatát működteti, amely közel 1500 fiókból áll. A RBG Ausztriában 29 000 főt foglalkoztat.

A bankcsoport háromszintű struktúrát működtet, amelyet az önállóan működő, helyi Raiffeisen-bankok, tartományi szinten a regionális Raiffeisen-bankok, valamint az RBI alkot. Az önállóan működő, helyi Raiffeisen-bankok magánkézben lévő, szövetkezeti hitelintézetek, egyben ők a tulajdonosai a saját tartományukban lévő regionális Raiffeisen-bankoknak is – utóbbiak viszont az RBI fő tulajdonosai.

1. szint: A 434 darab önállóan és helyileg tevékenykedő Raiffeisen-bank és ezek kb. 1500 fiókja, valamint a regionális Raiffeisen-bankok és a bizonyos területekre specializálódott vállalatok kiterjedt, minden tevékenységi kört lefedő bankhálózatot alkotnak. Az önállóan és helyileg tevékenykedő Raiffeisen-bankok olyan univerzális bankok, amelyek egyrészt banki szolgáltatásokat nyújtanak, másrészt a saját tartományuk regionális Raiffeisen-bankjának tulajdonosai.

2. szint:  A nyolc regionális Raiffeisen-bank (a Raiffeisen Landesbankok és a Raiffeisenverband) likviditáskezelést és egyéb központi szolgáltatásokat nyújt a működési körzetében önállóan és helyileg tevékenykedő Raiffeisen-bankok számára. Helyük egyértelműen meg van határozva az RBG szervezeti felépítésében, de üzleti tevékenységük nem korlátozódik egy adott földrajzi térségre. A regionális Raiffeisen-bankok ezenkívül független univerzális pénzintézetek és egyben az RBI fő tulajdonosai.

3. szint: Az RBI a regionális Raiffeisen-bankok, valamint a kapcsolt hitelintézetek központi intézménye, és ebben a minőségében a harmadik szintet képviseli, amelynek keretében központi szolgáltatásokat is nyújt.

A Raiffeisen Bank International AG (RBI) hazai piacának Közép-Kelet-Európát (KKE) tekinti, és ezzel együtt Ausztriát, ahol a legnagyobb vállalati és befektetési banknak számít. A térség 14 országát leánybankjain keresztül látja el. A Csoportnak ezenkívül több más pénzügyi szolgáltató is tagja, így például a lízing, a vagyonkezelési, valamint a vállalatfúziós és akvizíciós üzletágban.

Összesen körülbelül 47 000 alkalmazottja szolgál ki 16,7 millió ügyfelet közel 2000 fiókon és képviseleten keresztül, amelyek túlnyomó része a KKE-régióban működik. Az RBI részvényeit 2005 óta jegyzik a bécsi tőzsdén.

Az RBI Ausztria egyik legnagyobb kereskedelmi és befektetési bankja, mérlegfőösszege 152.2 milliárd euró (a 2019. december 31-i helyzet szerint).

Az RBI részvényeit jegyzik a bécsi tőzsdén. Az ausztriai helyi Raiffeisen Bankok a részvények körülbelül 58.8%-át birtokolják, a többi részvény közkézen forog.

A közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb bankcsoportja
Az RBI már azt megelőzően is jelen volt Közép-Kelet-Európában, hogy megindult volna a térségben a politikai rendszerváltás és leomlott volna a vasfüggöny: a KKE-régióbeli első leánybankját 1986-ban hozta létre Magyarországon. Így a bank 30 éves tapasztalattal rendelkezik a régió bankszektorában.

A speciális piaci szegmensek szereplője a nemzetközi színtéren
Üzleti tevékenységét elősegítendő az RBI képviseleti irodákat és szolgáltató fiókokat működtet egyes ázsiai és nyugat-európai helyszíneken.