Tartalom megjelenítő

A Raiffeisen Bank tulajdonosa

A Raiffeisen Bank International AG (RBI) az osztrák Raiffeisen Bankcsoport (RBG) - mérlegfőösszegét tekintve az ország legnagyobb és legtőkeerősebb bankcsoportja - tagja. Az RBG az osztrák bankpiac hozzávetőleg egynegyedét képviseli.
A bankcsoport háromszintű struktúrát működtet, amelyet az önállóan működő, helyi Raiffeisen-bankok, tartományi szinten a regionális Raiffeisen-bankok, valamint az RBI alkotnak. Az önállóan működő, helyi Raiffeisen-bankok magánkézben lévő, szövetkezeti hitelintézetek, egyben ők a tulajdonosai a saját tartományukban lévő regionális Raiffeisen-bankoknak is - utóbbiak viszont az RBI fő tulajdonosai.

1. szint: Az önállóan és helyileg tevékenykedő Raiffeisen-bankok és ezek kb. 1500 fiókja, valamint a regionális Raiffeisen-bankok és a bizonyos területekre specializálódott vállalatok kiterjedt, minden tevékenységi kört lefedő bankhálózatot alkotnak. Az önállóan és helyileg tevékenykedő Raiffeisen-bankok olyan univerzális bankok, amelyek egyrészt banki szolgáltatásokat nyújtanak, másrészt a saját tartományuk regionális Raiffeisen-bankjának tulajdonosai.

2. szint:  A nyolc regionális Raiffeisen Bank (a Raiffeisen Landesbankok és a Raiffeisenverband) likviditáskezelést és egyéb központi szolgáltatásokat nyújt a működési körzetében önállóan és helyileg tevékenykedő Raiffeisen-bankok számára. Helyük egyértelműen meg van határozva az RBG szervezeti felépítésében, de üzleti tevékenységük nem korlátozódik egy adott földrajzi térségre. A regionális Raiffeisen-bankok ezenkívül független univerzális pénzintézetek és egyben az RBI fő tulajdonosai.

3. szint: Az RBI a regionális Raiffeisen-bankok, valamint a kapcsolt hitelintézetek központi intézménye, és ebben a minőségében a harmadik szintet képviseli, amelynek keretében központi szolgáltatásokat is nyújt.
A Raiffeisen Bank International AG (RBI) Ausztriát - ahol vezető vállalati és befektetési bank - valamint Közép-Kelet-Európát (CEE) tekinti hazai piacának. Az RBI a régió 12 országában van jelen. Emellett a csoport számos egyéb pénzügyi szolgáltatót foglal magában, például a lízing, vagyonkezelés, valamint az M&A területén. Üzleti tevékenységének támogatására az RBI képviseleti irodákat és szolgáltató fiókokat működtet egyes ázsiai és nyugat-európai helyszíneken. Az RBI-nál hozzávetőlegesen 44 000 alkalmazott szolgál ki 17 millió ügyfelet, 1707 bankfiókon keresztül a legnagyobb bankcsoportként Közép-Kelet-Európában. (2022. június 30-i adatok).

Az RBI részvényeit 2005 óta jegyzik a bécsi tőzsdén. Az RBI Ausztria második legnagyobb bankja 214 milliárd eurós mérlegfőösszegével (2022. június 30-i adat). Az osztrák regionális Raiffeisen Bankok a részvények hozzávetőleg 58,8 százalékát birtokolják, a fennmaradó, mintegy 41,2 százalékos részesedés közkézdhányad. Az RBI már azelőtt is aktív volt Közép-Kelet-Európában, hogy a térségben beindult volna a politikai átmenet folyamata és leomlott a "vasfüggöny": már 1986-ban megalapította első leánybankját Magyarországon.