Tartalom megjelenítő

Certifikátok fajtái

A certifikátok olyan, valamely pénzintézet által kibocsátott strukturált értékpapírok, melyek hozama mindig valamilyen mögöttes termék - részvény, index vagy árutőzsdei cikk - árfolyamváltozásától függ.

A certifikátok világa rendkívül színes. Léteznek lejárattal rendelkező, ill. lejárat nélküli konstrukciók, kamatfizető vagy éppen tőkegarantált lehetőségek. A különböző certifikát típusokkal a befektetők a kockázatvállalási hajlandóságuknak és az adott piaci helyzetnek megfelelően, transzparens módon alakíthatják ki befektetési stratégiájukat portfóliójukat.

A certifikátokról részletesebben az alábbi linkekre kattintva olvashat:

Bónusz certifikátok

A bónusz certifikátok olyan kockázatcsökkentő struktúrával ellátott termékek, melyeket kissé eső, illetve emelkedő, vagy ingadozó piaci helyzetekre fejlesztettek ki. Amennyiben a barriert (korlát) a futamidő alatt a mögöttes termék árfolyama egyszer sem érinti meg, a bónusz certifikátok egy bónusz hozam kifizetésére nyújtanak lehetőséget. A kibocsátáskor rögzítésre kerül, és a teljes futamidő alatt változatlan marad a Barrier (korlát), a bónusz hozamszint és a CAP (plafonérték). Ez utóbbit nem minden konstrukciónál határozzák meg.
Amennyiben a Barrier (korlát) egyszer sem kerül megérintésre a futamidő alatt, a bónuszhozam vagy az annál magasabb érték kifizetésre kerül. Ha van CAP, akkor maximálisan ennek értéke kerül kifizetésre, ha ez nincs meghatározva, akkor ennél magasabb hozam is elérhető.
Ha azonban a mögöttes termék árfolyama megérinti a Barrier-t (korlát) a futamidő alatt, a bónusz certifikát közvetlen befektetéssé alakul (index certifikáttá), így a futamidő végén a befektető a mögöttes termék aktuális árfolyamára lesz jogosult.

Index certifikátok

A certifikátok egyszerű, könnyen átlátható befektetések. A lejárat nélküli un. index (investment) certifikát például egy az egy arányban követi valamely részvényindex (pl. Dow Jones) vagy árutőzsdei cikk (pl. arany) árfolyamát. Az ilyen papírok a folyamatos tőzsdei kereskedésnek köszönhetően rendkívül likvidek és emellett költséghatékonyak is, hiszen a befektetési alapoktól eltérően, alapkezelői díj ennél a terméktípusnál nem kerül felszámításra (ennek oka, hogy a certifikát egyszerűen leköveti a mögöttes index változását és nem valósít meg portfóliókezelést, mint a befektetési alapok, melyek az index teljesítményénél magasabb hozam elérését tűzik ki célul).

Az index certifikátok talán legfontosabb előnye azonban a rendkívül széleskörű befektetési paletta. A befektetők az ismert részvényindexek (DAX, Nasdaq, Nikkei, stb.) mellett Kelet-Közép Európai részvénypiacokat (pl. orosz, román vagy lengyel) is elérhetnek, illetve olyan exotikus piacok teljesítményéből is részesülhetnek, mint a török, kazah vagy éppen a dél-afrikai részvénypiac. Emellett lehetőség van olyan árupiaci termékek árfolyamváltozásából is profitálni, melyek más módon nem hozzáférhetők magánszemélyek számára: az ezüst, arany, olaj mellett búza, kukorica, szója vagy éppen vas és szilicium is könnyedén elérhető index certifikátok segítségével (az RCB jelenleg 77 index certifikátot forgalmaz).

Részvénykosár certifikátok

Az index certifikátok mellett, az úgynevezett részvénykosár certifikátokkal (basket certifikátokkal) szintén költséghatékony módon, jól diverzifikált portfóliót vásárolhatunk. A részvénykosár certifikátok lényege, hogy egy iparágból (pl. építőipari cégek, környezetvédelemmel foglalkozó vállalatok) vagy egy témakörből (pl. felvásárolandó cégek kosara) kiválasztott részvényekből alakítanak ki egy certifikátot. A befektető ily módon részesül az iparág, szektor vagy a témakör stratégiai fejlődéséből.

Garantált certifikátok

A certifikátok másik népszerű típusát az ún. garantált certifikátok alkotják. Ezek olyan lejárattal rendelkező (jellemzően 5-10 éves) konstrukciók, melyek a futamidő végén tőkegaranciát biztosítanak, hozamuk pedig - az index certifikátokhoz hasonlóan - valamely részvényindex vagy részvénykosár teljesítményének függvénye.

Bár az ilyen értékpapírok összetett, néha bonyolult konstrukciók, rendkívüli előnyük, hogy a befektető részesül az árfolyam emelkedés pozitív hatásából, viszont a negatív árfolyammozgást a tőkegarancia ellensúlyozza. Nagyon fontos, hogy a tőkegarancia csak a lejáratig megtartott értékpapírokra vonatkozik, a futamidő alatti visszaváltás esetén nem érvényes (a papírok ugyanolyan likvidek, mint az index certifikátok, hiszen ezek a papírok is tőzsdén forognak).

A garantált certifikátok kibocsátása rendszeres, az RCB jelenleg 40 ilyen értékpapírja forog a bécsi tőzsdén. Az elérhető befektetési terület rendkívül széles, a hagyományos, földrajzi régiók szerinti megközelítés (pl. Európa, Ázsia) mellett olyan tematikus értékpapírok is elérhetők, mint pl. alternatív energia, ingatlanbefektetés vagy élelmiszer-alapanyagok.

Turbó, vagy Knock-Out certifikátok

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a tőkeáttétellel rendelkező certifikátok csoportját. A szakzsargon ezen certifikátokat turbó, vagy "knock-out" certifikátoknak nevezi. Jellemzőjük, hogy a tőkeáttételnek köszönhetően az árfolyammozgás többszörösével nőhet, vagy eshet a hozam. A tőkeáttétel lényege, hogy a befektető csak a mögöttes termék árfolyama és a kötési árfolyam (strike price) közötti különbözetet vásárolja meg, így a különbözetet a kibocsátó bank finanszírozza. Mind az emelkedésre, mind a csökkenésre kialakítható ez a konstrukció (turbo-long, turbo-short certifikát), így ha az árfolyammozgás az elvárásoknak megfelelően kedvezően alakul, úgy a tényleges emelkedés többszörösével gyarapodhat a befektető. A konstrukció azonban magasabb kockázatot is képvisel, mert amint a mögöttes termék eléri az áttörési árfolyamot - vagyis pl. turbo-long esetében esik az árfolyam -, a certifikát kiütődik (knock out) és értéktelenné válik. A kiütési határ elérésénél, csak az úgynevezett maradványérték kerülhet maximálisan visszafizetésre. Összesítve, a turbó certifikátok inkább a spekulatív elképzelést megvalósító befektetőknek ajánlott, akik a magasabb hozamlehetőség mellett vállalják, hogy kockára teszik a termékbe fektetett összeget is.