Intézmények finanszírozása

Az Önkormányzat az önálló gazdálkodású intézmények finanszírozásában két módszert választhat.

Hagyományos finanszírozás

Az Önkormányzat az Államkincstártól megkapott normatívákat továbbutalja az önállóan gazdálkodó intézményeknek, amelyek ezen összeg terhére teljesítik átutalásaikat. Ennek a módszernek a legnagyobb hátránya, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközök a nagyszámú intézményi számlákon jelennek meg.

Kis-kincstári finanszírozás

A Raiffeisen Bank által kialakított rendszer alapkoncepciója egy rugalmas, sokrétű igényeknek megfelelő, moduláris felépítésű konstrukció megvalósítása.

Az önkormányzati kis-kincstári rendszer alkalmazásával:

  • rendkívül feszes intézményi pénzgazdálkodás,
  • szigorú likviditás-menedzselés,
  • átfogó befektetési politika valósítható meg, és
  • lehetőség van az új szellemű vezetői információk elérésére.

Kis-kincstári finanszírozás alkalmazásával lehetőséget biztosítunk az intézmények automatikus finanszírozására az Önkormányzat által biztosítandó havi finanszírozási keret alapján. Mindennap záráskor a megbízás szerint, szintén az Önkormányzat által megjelölt számlákról (költségvetési elszámolási számla, állami hozzájárulások számla stb.) átvezetéseket végzünk az intézmények részére. Így az intézményi számláira csak az aktuális kiadásaikhoz megfelelő összeg kerül, míg a szabad pénzeszközök az Önkormányzat költségvetési elszámolási számláján maradnak. Ezáltal az Önkormányzat az átmenetileg szabad forrásait önkormányzati szinten befektetheti.