Raiffeisen bank a fenntarthatóságért

Raiffeisen Bank a fenntarthatóságért

Mindenünk a jövő. Mi értjük. Ezért teszünk többet bankként, és kínálunk ügyfeleinknek olyan megoldásokat, amelyekkel közösen építhetünk élhetőbb világot, zöldebb jövőt.

2022-ben a Raiffeisen Bank kapta meg a Magyar Nemzeti Bank által kiadott "Zöld bank" díjat. Emellett a Raiffeisen Befektetési Alapkezelőt "Zöld Befektetési Alapkezelő" díjjal tüntette ki a jegybank. A Raiffeisen Bank számos fenntartható pénzügyi és befektetési terméket kínál, valamint napi működésében is fontos szempont a klímatudatosság és az energiahatékony megoldások használata.

A Raiffeisen Bank International ausztriai székhelyű nemzetközi bankcsoportként aláírta az Egyesült Nemzetek felelős banki tevékenységről szóló alapelveit (UN Principles for Responsible Banking), amely egy innovatív együttműködés az Egyesült Nemzetek Környezeti Programja és a résztvevő partner bankokkal világszerte, a fenntartható banki működés globális megvalósítása érdekében.

 

#responsiblebanking

A Raiffeisen Bank nemzetközi szinten

 • A Raiffeisen Bank International aláírta az ENSZ klímaegyezményét, és azt vállalta, hogy az eszközök egyharmada 2025-re zöld lesz.
 • A Raiffeisen Bank évek óta elkészíti a teljes cégcsoportot átvilágító, auditált Fenntarthatósági jelentését. Bővebben
 • Nem finanszírozzuk a barnaszénalapú erőművek működését, és egy új, megújulóenergia-finanszírozási politikát alakítottunk ki.
 • A Raiffeisen Bank a fenntartható befektetési piac egyik meghatározó szereplője, nem csak Ausztriában, hanem nemzetközi szinten is.
 • ESG alapjaink állománya nemzetközi mércével mérve átlag feletti ütemben gyarapszik.
  • A Raiffeisen Capital Management ESG alapjainak teljes állománya 2021. év végére elérte a 19,5 milliárd eurót, amely meghaladta a teljes kezelt állomány 40 százalékát (az összes kezelt vagyon értéke a 2021. december 31-i helyzet szerint 47,7 milliárd euró volt).
  • A bécsi alapkezelő ESG "zászlóshajója" a Raiffeisen Sustainability Mix alap. 2022 áprilisában 5,3 milliárd eurós eszközállományával ez az alap nem csupán Ausztria legnagyobb fenntartható kezelésű alapja, hanem összességében véve is a legnagyobb befektetési alap Ausztriában. 
  • Az egyösszegű befektetések mellett a rendszeres befektetési programok között is ez az alap az egyik legnépszerűbb Ausztriában
  • A hazai befektetők már 3 ESG befektetési alap közül választhatnak, amelyekben összesen közel 30 milliárd forintot kezel a hazai alapkezelő (ez 2022. április 30-i adatok alapján a teljes kezelt vagyonának több mint 12%-a)

A Raiffeisen Bank Magyarországon

Magyarországon a Raiffeisen Bank strukturálta és szervezte meg az első vállalati zöldkötvény-kibocsátást
Lakossági ügyfeleink részére bankunk zöldhitel kedvezményt nyújt a piaci lakáshitelek kamatából. Tovább a Lakáshitel oldalra >>
Környezettudatos és etikus vállalatok részvényeibe, kötvényeibe fektető befektetési alapokat hoztunk létre. Tovább az ESG befektetések oldalra
Oktatási programokat vezettünk be az egyes kollégáknak a fenntarthatóságról
Létrehoztunk egy fenntarthatósági tanácsot, amelyben összefogjuk a bank összes ilyen jellegű tevékenységét és folyamatát
Új irodaházba költöztünk, amely abszolút zöld, energiahatékony
Autóvásárlás során elektromos és hibrid autókat is választottunk banki autónak.