Vállalatértékesítés

A Raiffeisen Bankcsoport hosszú múltra visszatekintő, széleskörű iparági és tranzakciós tapasztalatokkal, nemzetközi hálózattal áll ügyfelei rendelkezésére a vállalatértékesítések során.

Kinek ajánljuk Bankunk vállalatértékesítési tanácsadási szolgáltatását?

  • Közép- és nagyvállalatoknak
  • Közepes méretű családi és magánvállalkozásoknak
  • Pénzügyi befektetőknek/alapoknak

A siker kulcsa: az értékesítés előkészítése

Az értékesítés sikerét alapvetően meghatározza a tranzakció gondos előkészítése. Az előkészítés során átvilágítjuk az értékesítendő vállalatot, annak érdekében, hogy beazonosítsuk azokat a tényezőket, amelyek segítségével növelhető a vállalat iránti befektetői érdeklődés, valamint az elérhető vételár, illetve azokat a tényezőket, amelyek esetlegesen negatív módon befolyásolhatják az értékesítési lehetőségeket.

Mennyit ér a vállalat?

Az előkészületek egyik legfontosabb kérdése, hogy mennyit ér az eladásra szánt cég. A cég értéke nem egy kőbe vésett, objektív érték, hiszen egy adott vállalat értéke a vevő személyétől függően más és más lehet. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen potenciál rejlik vállalatunkban, milyen értéket hordoz, és ami még fontosabb, milyen értéket hordozhat a potenciális vevők számára. A vállalat értékének meghatározásakor alapvetően a Diszkontált Cash Flow elemzésre támaszkodunk, de figyelembe vesszük a hasonló vállalkozások felvásárlásánál kialakult, illetve a tőzsdén jegyzett vállalkozások értékeltségét is (Acquisition Multiples, Trading Multiples).

A potenciális vevők felkutatása

A vállalat értékelését követően beazonosítjuk a potenciális bel- és külföldi, szakmai és/vagy pénzügyi vevőjelölteket, és elkészítjük az értékesítendő vállalatot a leendő befektetőknek bemutató dokumentációt. Ügyfeleink érdekeit képviselve, minél nagyobb potenciális vevőkört célzunk meg, arra törekedve, hogy intenzív versenyt generáljunk a lehetséges vevők között. Bankunk - nemzetközi hálózata révén - kiterjedt vállalati és intézményi befektetői kapcsolatokkal rendelkezik, így kiváló összekötő kapocs a potenciális befektetői kör kulcs döntéshozóihoz.

A befektetőket első lépésben egy rövid, az érdeklődés felkeltését célzó információs anyaggal keressük fel. Az előzetes egyeztetésekre érkezett visszacsatolások alapján, az érdeklődő befektetők titoktartási megállapodás aláírását követően megkapják a hosszabb lélegzetvételű, a céget részletesen bemutató tájékoztató anyagot, az ún. Információs Memorandumot. Ezt követően, a kapott indikatív ajánlatok alapján javaslatot teszünk ügyfeleinknek a cégértékesítés további stratégiájára vonatkozóan. A kiválasztott potenciális vevők részére adatszobát állítunk fel, és a lehetséges vevők az átvilágítás során további információkhoz juthatnak üzleti, számviteli és jogi vonatkozásban egyaránt. Bankunk közreműködik a professzionális menedzsment prezentációk előkészítésében, valamint folyamatosan koordinálja a potenciális befektetők számára történő információ szolgáltatást, ezzel is elősegítve, hogy az értékesítés a lehető legkevésbé terhelje a vállalat mindennapi működését, valamint menedzsmentjét.

A tranzakció zárása

A végleges ajánlatok beérkezését és a preferált vevőjelölt kiválasztását követően támogatjuk ügyfeleinket az adásvételi szerződés tárgyalása során is. A Raiffeisen csoport hosszú múltra visszatekintő szakmai tapasztalata és kiterjedt hálózata a garancia, hogy ügyfeleink az elérhető legjobb feltételek mellett értékesíthetik cégüket, mind a vételár, mind a megállapodás egyéb feltételeinek tekintetében. Tanácsadói támogatásunknak köszönhetően ügyfeleink lényegesen jobb feltételeket alkudhatnak ki, és a tanácsadói díjak is sokszorosan megtérülhetnek a magasabb vételárnak köszönhetően.

Kapcsolat

Ha kérdése vagy tanácsadási igénye van, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Kapcsolattartó:
Bullás Norbert
Investment Banking
Telefon: 06 30/689-5467