Tartalom megjelenítő

Önkormányzati kötvénykibocsátás

Az önkormányzati finanszírozás egyik lehetséges alternatív formája az önkormányzati kötvénykibocsátás. 2006 és 2012 között összesen 112 önkormányzat oldotta meg közép- és hosszúlejáratú finanszírozását Raiffeisen-kötvényprogram révén. Összesen 131 kötvénysorozat került kibocsátásra mintegy 263 milliárd forint össznévértékben.

Kötvénykibocsátás előnyei:

  • Nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá (nem úgy, mint a hitelek), így gyakorlott banki partnerrel viszonylag hamar lebonyolítható.
  • A kötvényprogram meghirdetett futamidején és keretösszegén belül az egyes kötvénysorozatok kibocsátása, azok paraméterei (pl. konkrét futamidő) rugalmasan, a finanszírozási igénynek megfelelően alakíthatók.
  • A sorozatok kibocsátása a kötvényprogram információs összeállítása alapján történik, így az egyes sorozatok dokumentációs igénye minimális. Ezáltal egy jól strukturált kötvényprogram nagyon hatékony finanszírozási megoldás lehet.
  • A kötvények kamatozásának módja is rugalmas, akár fix, akár változó (indexhez kötött) kamatozású kötvényprogramok is kialakíthatók.