Tartalom megjelenítő

Raiffeisen Befektetési Alapok

Válassza az egyik legnépszerűbb befektetési formát, és érjen el kedvező hozamokat tetszőleges hosszúságú befektetési időszak és az Ön számára leginkább megfelelő befektetési összeg mellett.

Miért ajánljuk Önnek a Raiffeisen Alapok befektetési jegyeit?

1. Mert az alapok alapvető stratégiája a kockázatmegosztás!
Hiszen az alapok portfóliója egyenként is rendkívül diverzifikált, azaz számos különféle értékpapírt tartalmaznak.

2. Mert az alapokat maximális likviditás jellemzi!
Hiszen az Alap befektetési jegyei 1- illetve 2- forint névértékűek, tehát bármilyen összegben megvásárolhatóak és bármikor, az aktuális hozammal növelt áron visszaválthatóak. Ezzel szemben az egyedi értékpapír vásárlás esetén, vagy a befektetési időszakot és a konkrét összeget kell előre meghatározni, vagy a tőzsdei értékesítés átfutási idejével és egyedi költségeivel kell kalkulálni.

3. Mert az alapokkal Ön magas hozamokat érhet el!
Hiszen az Alapkezelő gondos elemzési munka alapján válogatja ki a legkedvezőbb hozamokat biztosító értékpapírokat, amelyeket mint nagybefektető kedvezőbb áron és alacsonyabb költségek mellett tud megszerezni a forgalmazóktól az alapok számára, mint az egyedi befektetők.

4. Mert Ön alacsony költségek mellett fektetheti be megtakarításait!
Hiszen a Raiffeisen befektetési jegyek minimális költség mellett vásárolhatók és alacsony visszaváltási jutalék mellett, a hozammal növelve bármikor visszaválthatók.

5. Mert az Alapkezelő szakemberei az elért hozamokat folyamatosan újra befektetik!
A hozamok még kedvezőbben tudnak alakulni, mivel az Alapkezelő a hozamokat nem fizeti ki, hanem folyamatosan újra befekteti és így az a befektetési jegyek árfolyamában tükröződik.

6. Mert az Alapkezelő működését több szervezet ellenőrzi!
Hiszen az Alap szabályos és törvényes működése felett a Raiffeisen Bank Zrt. mint letétkezelő, a KPMG Hungária Kft. mint könyvvizsgáló, a Magyar Nemzeti Bank mint hatóság őrködik.

7. Mert az alapokról Ön folyamatosan a legfrissebb információkkal rendelkezhet!
Hiszen az Alap befektetési jegyeinek aktuális árfolyama a forgalmazási helyeken túl a Napi Gazdaság, a Világgazdaság, valamint a Magyar Tőkepiac című napilapokban megjelenő adatok alapján nyomon követhető. Ezen kívül az Alapkezelő folyamatosan informálja az érdeklődőket a Raiffeisen Alapok portfóliójának összetételéről, változásairól és stratégiájáról az interneten keresztül.

A Befektetési Alapokról Bővebben
A linkre kattintva bővebb tájékoztatást kaphat a Raiffeisen Befektetési Alapokról.

Tudnivalók a befektetési alapokról

Mi a befektetési alap?
A befektetési alap a lakosság és az intézményi befektetők körében a legnépszerűbb befektetési forma. A befektetési alapok lényege, hogy egy speciális szakértelemmel bíró társaság (az alapkezelő cég) befektetési jegyek kibocsátásával vagyont gyűjt össze, és az összegyűjtött vagyont befekteti.

Mi a nettó eszközérték?
Az Alap tulajdonában álló eszközök értéke csökkentve az Alapot terhelő kötelezettségekkel, amely mind az egész Alapra, mind az egyes befektetési jegyekre kiszámításra kerül. A nyíltvégű alapok nettó eszközértékét minden munkanapra kiszámítják.

Miért előnyösek a befektetők számára?
Mert a befektetési jegy vásárlóinak nem kell pénzt és időt pazarolnia arra, hogy naponta kövessék az árfolyamokat, vagy befektetéseiket elemezzék. Ezt az alapkezelő professzionális szakemberei elvégzik helyettük.

Milyen költségelőnyöket jelent a befektetési alap a befektetőnek?
A befektetési alap az egyéni befektetésekhez képest - nagyobb mérete miatt - sokkal kisebb jutalékkal, és kisebb fix költségekkel dolgozik. A befektetési alapok piacán már egészen kis összeggel is lehet befektetéseket eszközölni. Így a befektető már alacsony összeggel is jelen tud lenni olyan hazai és külföldi piacokon, ahová egyénileg csak jóval nagyobb befektetések esetén tud hatékonyan eljutni.

Mikor juthatnak hozzá a befektetők a pénzükhöz?
A nyíltvégű befektetési alapok legnagyobb előnye a maximális likviditás, azaz a befektetési jegyeket napi áron lehet adni-venni, így gyakorlatilag a folyószámlával azonos likviditást jelent.

Mi a különbség a nyíltvégű és a zártvégű befektetési alapok között?
A nyíltvégű befektetési alapoknak nincs meghatározott futamidejük. Az alapkezelő a naponta meghatározott aktuális árfolyamon folyamatosan eladja és visszaveszi a befektetési jegyeket. A legtöbb nyíltvégű befektetési jegy névértéke 1 Ft, így gyakorlatilag bármilyen összegben vásárolható.
A zártvégű befektetési alapoknak meghatározott futamidejük van. A futamidő vége előtt az alapkezelő nem ad el új jegyeket és nem is váltja vissza a nála vásárolt befektetési jegyeket.

Kereskedhetünk-e befektetési jegyekkel a Budapesti Értéktőzsdén?
A nyíltvégű befektetési jegyek forgalomképessége a folyamatos eladás és visszaváltás miatt biztosított, így ezeket az értékpapírokat nem is vezetik be a tőzsdére.
A zártvégű befektetési jegyek meghatározott futamidővel rendelkeznek és a futamidő lejárta előtt nem válthatók vissza. Hogy a befektetőknek mégis legyen lehetőségük a futamidő lejárta előtt kiszállniuk, a zártvégű befektetési alapokat kötelező bevezetni a Budapesti Értéktőzsdére.

Milyen alaptípusok közül választhatnak a befektetők?
Az egyes alapok típusát a befektetési eszközök, a kockázati szintek és a várható hozamok határozzák meg.

  • Pénzpiaci alapok: rövid futamidejű állampapírokba, bankbetétekbe fektető, kiszámítható hozamot biztosító, magas likviditású, rövid ideig rendelkezésekre álló pénzek lekötésére alkalmas alapok.
  • Kötvény alapok: elsősorban a Magyar Állam által garantált értékpapírokba fektető, kiszámítható hozamú, maximálisan biztonságos, kevéssé ingadozó árfolyamú alapok.
  • Részvény alapok: nagymértékben részvényeket tartalmazó, rövid távon ingadozó árfolyamú, magasabb kockázattal nagyobb hozamokat biztosító alapok.
  • Vegyes alapok: a kötvény, pénzpiaci és a részvény alapok közötti átmenet. Részvényeket és magas kötvényhányadot fenntartó alapok.
  • Devizakötvény alapok: külföldi államok, illetve vállalatok nagybiztonságú kötvényeit vásároló alapok.
  • Devizarészvény alapok: külföldi részvényekbe fektető alapok.

Hogyan döntse el a befektető, hogy milyen típusú alapba fektesse a pénzét?
A különböző alapok közötti választás fontos szempontjai, hogy milyen a befektető kockázatvállaló képessége, illetve, hogy mennyi időre tudja nélkülözi a pénzét. Rövidebb, néhány hónapos befektetés esetén ajánlatos inkább biztonságosabb pénzpiaci alapokat választani, míg néhány éves befektetésnél a nagyobb hozamokat biztosító részvényalapokba történő befektetés az indokolt.

Honnan szerezhető információ a befektetési alapokról?
Befektetés előtt mindenképpen érdemes elolvasni a befektetési alap kibocsátási tájékoztatóját. Az egy jegyre jutó nettó eszközérték, és az aktuális árfolyamok a gazdasági napilapokban illetve a Magyar Tőkepiacban folyamatosan nyomon követhetők. Az egyes alapkezelők honlapjain minden fontos információ rendelkezésre áll.

Hol lehet befektetési jegyeket vásárolni?
Befektetési jegyek az alapkezelő által kijelölt forgalmazási helyeken vásárolhatók. A bankhoz, illetve brókercéghez kapcsolódó alapkezelő esetén a Bank fiókhálózatában, vagy a brókercég forgalmazói hálózatán keresztül is elérhetővé válnak a befektetési jegyek. Egyes alapkezelőknél már a telefonon és interneten történő adásvétel is lehetővé válik.

A Befektetési Alapokról Bővebben
A linkre kattintva bővebb tájékoztatást kaphat a Raiffeisen Befektetési Alapokról.