Útkövető

Tartalom megjelenítő

Biztonságos bankolás és online vásárlás

Tanácsok az online vásárláshoz és banki ügyintézéshez

Egyre többen vásárolnak internetes áruházakban vagy intézik pénzügyeiket online. A bankok - ahogy a Raiffeisen Bank is - mindent megtesznek a maximális biztonságért. A gondtalan online vásárlási és bankolási élményhez azonban szükség van néhány hasznos tanács megfogadására - ezek is jelentősen növelhetik az ilyen típusú tranzakciók biztonságát és az Ön pénzének védelmét.

Hogyan bankoljon biztonságosan az interneten?

 • Ne használja a Raiffeisen DirekNet internetbankot e-mailben vagy közösségi médiában kapott linken keresztül, az internetbanki felületet mindig a címet kézzel begépelve nyissa meg, még akkor is, ha első látásra megbízható helyről kapta a linket.
 • Figyeljen az úgynevezett adathalász levelekre. Egyes csalók látszólag a bank nevében küldött e-mailekben kérhetik fel különféle okokkal (fiókfrissítés, fiók tiltás, rendszerkarbantartás, adategyeztetés, stb.) arra, hogy megadja banki adatait egy csaló, a bankéhoz hasonlító weboldalon. A levelekben közös, hogy minden esetben kérik a csaló weboldal felkeresését, és az adatok megadását. Mindezt könnyen ellenőrizheti: az egeret a megadott linkre húzva a böngésző megmutatja az oldal címét, így azonnal kiderül, hogy az nem banké. (Figyelmesen nézze meg a hivatkozásokat, néha csak 1-2 betű tér el!) Soha ne kattintson ilyen oldalakra, és semmiképpen ne adja meg adatait. A Raiffeisen Bank nem küld ilyen típusú e-maileket Ügyfeleinek.  
 • A fokozott biztonság érdekében az interneten indított banki tranzakciókat (sőt, a netbankba történő belépést is) saját mobileszközön jóvá kell hagyni. Okostelefonját ne hagyja védelem nélkül, használja a képernyőzárat és a PIN-kódot is.
 • Amikor új felhasználóként regisztrál a mobiltelefonon működő banki alkalmazásba, különös figyelemmel kezelje az úgynevezett "mobil token" kódot. Ezt a regisztráció során SMS-ben kapja meg. A kódot SOHA ne adja meg semmilyen böngészőben vagy weboldalon, azt CSAK a myRaiffeisen mobilalkalmazásban kell beírni. Ügyeljen rá, hogy ez a kód más kezébe ne kerüljön.
 • Ha bármilyen gyanús körülményt észlel, vagy véletlenül megadata adatait egy csaló weboldalon, azonnal hívja a 06 80 488 588-as telefonszámot. Külön köszönjük, ha a phising levél egy példányát továbbítja nekünk az adathalasz@raiffeisen.hu e-mail címre.

Mire érdemes figyelni, ha az interneten vásárol?

 • Gondolkodjon, mielőtt kattint!
 • Bankkártya-adatait soha ne mentse el a vásárlás során!
 • Ellenőrizze a webáruház megbízhatóságát, ismertségét. Ha korábban még nem vásárolt az adott online boltban, ellenőrizze, hogy esetleges probléma esetén hol lehet elérni a bolt üzemeltetőit. Ha semmilyen cégadat, címadat nem szerepel, csak egy e-mail cím, vagy egy mobiltelefonszám, érdemes megfontolni a vásárlástó való elállást. Ha mindenképpen rendelne, érdemes lehet először egy kisebb összeggel kipróbálni, tényleg elküldik-e a terméket. Az internetes értékelések, vélemények segíthetnek, ám nincs rá garancia, hogy azok valóban függetlenek.
 • Külföldi webáruházak esetében megrendelés és fizetés előtt tájékozódjon az esetleges garanciális, illetve panaszkezelési lehetőségekről. Különösen a kisebb értékű termékek esetén a visszaküldés költsége olykor magasabb, mint a termék vételára.
 • Ha kétségei vannak, válassza az utánvéttel történő szállítást. Ebben az esetben elég akkor fizetnie, amikor a megrendelt terméket átveszi. A legtöbb esetben bankkártyával, de egyes kereskedőknél már QR-kóddal is fizethet.
 • Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem igaz! Reálisan mérlegelje az ajánlatokat, ha a megszokottnál jelentősen olcsóbban kínálnak egy terméket, alaposan olvasson utána a részleteknek, különösen márkás szórakoztató-elektronikai cikkek vagy ruhák esetén.

Ajánljuk figyelmébe az online vásárlás 11 aranyszabályát:

 1. Vásároljon megbízható forrásból!
 2. Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről!
 3. Gondolja át kétszer, mielőtt fizet!
 4. Használjon bankkártyát, amikor online vásárol!
 5. Ellenőrizze, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
 6. Ne küldjön pénzt ismeretlen személynek!
 7. Ne küldje el bankkártya-adatait e-mailben vagy lefotózva!
 8. Hanem vásárol, ne adja meg a kártyaadatait!
 9. Ellenőrizze a weboldal fizetési biztonságát!
 10. Győződjön meg az adatátvitel biztonságáról
 11. Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

További hasznos információk, tanácsok:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/legyen-tudatos-online-vasarlo-elado-es-csomagkuldo

https://nki.gov.hu/

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek/

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/szorolapok/

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/tanacsok/

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/hirek-aktualitasok/ne-valjon-szamitogepes-csalas-aldozatava


Köszönjük figyelmét,

Raiffeisen Bank Zrt.