Tájékoztatás konverziós bankkártya tranzakcióhoz tartozó árrésről

Az Általános üzleti feltételek Konverziós bankkártya tranzakcióhoz kapcsolódó árrésről szóló honlapi tájékoztatás című pontja alapján a Bank az alábbi tájékoztatást nyújtja.

Az árrésről szóló tájékoztatás alapján az Ügyfelek a bankkártya tranzakciót megelőzően tájékozódhatnak a banki árfolyam és az EKB árfolyam közötti eltérést mutató árrésről, amit a Bank a lenti táblázatokban tesz közzé.

A tranzakció helye és a tranzakció devizaneme meghatározza a kártyatársaság által alkalmazott elszámolási devizanemet. Ezen elszámolási devizanem és a bankkártyához tartozó számla devizaneme alapján kereshető ki az aktuális árrés az alábbi táblázatok szerint.

1. Kártyatársasági elszámolási devizanemek:
Tranzakció helye Tranzakció devizaneme Elszámolás devizaneme
VISA MC
Magyarország HUF HUF HUF
EUR EUR EUR
nem EUR és nem HUF, vagy Külföldi az elfogadó bank* USD EUR
Európai Unió más tagállama EUR EUR EUR
nem EUR USD EUR

*Külföldi elfogadó bank: A forgalmat külföldi pénzforgalmi szolgáltató elfogadói hálózatában bonyolították. A Bank az elfogadó bankról a tranzakció elszámolása során értesül. 2021. április 19-én például az alábbi kereskedők rendelkeznek külföldi elfogadó bankkal, de ez bármikor változhat a kereskedő és elszámoló bankja közti megállapodás alapján.

Például: Lufthansa, Emirates, WizzAir, HM.com, tesco.com, Telekom, Paypal, Sumup, stb.

A mindenkor aktuális nemzetközi kártyatársaságok által alkalmazott árfolyamokról és árrésről az alábbi linkekre kattintva tájékozódhat:

Mastercard árfolyam és árrés kalkulátor

VISA árfolyam és árrés kalkulátor - magyar

VISA árfolyam és árrés kalkulátor - angol

A fenti linken a Bank fee (Banki díj) mezőbe 0 érték megadása, a Card Currency mezőbe a fenti elszámolási devizanem megadása szükséges, és a kalkulátor ebben az esetben mutatja a kártyatársasági árfolyamokat és árrést.