FIZETÉSI MORATÓRIUM - INFORMÁCIÓK KISVÁLLALATI, KÖZÉP- ÉS NAGYVÁLLALATI ÜGYFELEK RÉSZÉRE

Tájékoztató a fizetési moratórium 2021. szeptember 30-át követő esetleges meghosszabbításáról

A fizetési moratóriummal kapcsolatos, 2021. szeptember 30. napját követő szabályokról és teendőkről a vonatkozó jogszabályok megjelenése után tudunk további információval szolgálni.

Kérjük, kövesse figyelemmel Bankunk honlapját, ahol a részletek megismerése után tájékoztatjuk Ügyfeleinket.

Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük,

Raiffeisen Bank Zrt.

 

Tájékoztató a fizetési moratórium meghosszabbításáról (Moratórium II.)

A fizetési moratórium a lakossági és vállalati ügyfelek számára változatlan feltételekkel biztosított 2021.09.30-ig.

Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény (a "Moratórium II. Törvény") valamint a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályairól szóló 637/2020. (XII.22.) Korm. rendelet (a "Rendelet") majd a 317/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 637/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról, fizetési moratóriumot biztosít, illetve hitelfelmondási tilalmat állapít meg 2021. január 1. napjától 2021. szeptember 30. napjáig a 2020. március 18. napján fennálló hitel- és kölcsönszerződések (a "Szerződés") alapján már folyósított kölcsönök tekintetében.

A legfontosabb információk

  • A fizetési moratórium 2021. január 1. napjától 2021. szeptember 30. napjáig tart.
  • A fizetési moratórium és a hitelfelmondási tilalom csak a 2020. március 18-án fennálló Szerződések alapján 2020. március 18. napján már folyósított kölcsönökre vonatkozik. A fizetési moratórium minden fentiek szerinti Szerződés, illetve tartozás adósát megilleti.
  • A fizetési moratórium tartalmában megegyezik a Moratórium I. Törvény alapján 2020. március 19. és december 31. között biztosított fizetési moratóriummal. Ha részt vesz a fizetési moratóriumban, a Szerződésből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége teljesítésére a moratórium idejére fizetési haladékot kap.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelnie?

  • A fizetési moratórium nem elengedés, hanem fizetési haladék.
  • Az elhalasztásra került fizetési kötelezettség tőkerésze után a Bank kamatot számít fel.
  • Ha vállalkozása pénzügyi helyzete alapján képes a törlesztésre, javasoljuk mérlegelni a moratórium alóli kilépést. Így a hitel(ek) futamidejének további meghosszabbodása elkerülhető.

Mit kell tennie?

Önnek nincs teendője, ha

  • vállalkozása hitele 2020. december végén a Moratórium I. Törvénnyel elrendelt fizetési moratórium alá tartozik és továbbra is élni kíván a fizetési moratóriummal.
  • vállalkozása hitele 2020. december végén nem tartozik a Moratórium I. Törvénnyel elrendelt fizetési moratórium alá és továbbra sem szeretne élni a fizetési moratóriummal. Kérjük fizetési kötelezettségét teljesítse továbbra is a Szerződésében foglaltak szerint.

Nyilatkoznia kell abban az esetben, ha

  • vállalkozása hitele 2020. december végén nem tartozik a Moratórium I. Törvénnyel elrendelt fizetési moratórium alá, mert Ön kilépési nyilatkozatot tett, de mégis élni kíván a fizetési moratóriummal, úgy a fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó szándékát előre be kell jelentenie a Bankhoz.
  • vállalkozása hitele 2020. december végén a Moratórium I. Törvénnyel elrendelt fizetési moratórium alá tartozik és nem szeretne élni a fizetési moratóriummal, ebben az esetben a Bank felé jeleznie kell, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal.

Nyilatkozatok a moratóriumból történő kilépéshez

Kisvállalati Ügyfélként könnyen és gyorsan, online megteheti nyilatkozatát abban az esetben, ha kilépési nyilatkozata vállalkozása összes hitelügyletére vonatkozik:

NYILATKOZOM

Egyéb esetekben:

FIZETÉSI MORATÓRIUM II - Nyilatkozat Kisvállalati Ügyfelek részére

FIZETÉSI MORATÓRIUM II - Nyilatkozat Közép- és Nagyvállalati Ügyfelek részére


Nyilatkozatok a moratóriumba történő visszalépéshez

FIZETÉSI MORATÓRIUM II – Nyilatkozat visszalépéshez Kisvállalati Ügyfelek részére

FIZETÉSI MORATÓRIUM II – Nyilatkozat visszalépéshez Közép- és Nagyvállalati Ügyfelek részére

Kérjük, olvassa el részletes tájékoztatóinkat!

FIZETÉSI MORATÓRIUM II. - Tájékoztatás Vállalati ügyfelek részére


Tájékoztató a fizetési moratóriumról (Moratórium I.)

Magyarország Kormánya a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelettel, valamint az abban meghatározott intézkedések részletszabályairól szóló 62/2020. (III. 24.) sz. rendeletével fizetési moratóriumot (fizetési haladékot) rendelt el.

A fizetési moratóriumra való tekintettel a Raiffeisen Bank leállította a moratórium hatálya alá tartozó szerződések esetében a törlesztőrészletek, illetve az esedékessé vált kamatok és díjak beszedését.

Ügyfeleink dönthetnek úgy, hogy továbbra is az eredeti szerződésük és kondícióik szerint folytatják a törlesztést, vállalkozásuk, vállalatuk pénzügyi helyzetének figyelembevételével mérlegelhetik, melyik megoldás felel meg legjobban jelenlegi lehetőségeinek, jövőbeli terveinek.

 

Kérjük, olvassa el részletes tájékoztatóinkat!

FIZETÉSI MORATÓRIUM - Tájékoztatás Vállalati ügyfelek részére

FIZETÉSI MORATÓRIUM - Kérdések és Válaszok Kisvállalati Ügyfelek részére

Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel a fentiekkel kapcsolatban, kérjük, forduljon kijelölt vállalati referenséhez!

Kérjük, a kapcsolatfelvételre elsősorban elektronikus levelezési vagy mobiltelefonos eléréseinket használják!

Általános információk a Moratórium I. lezárásával kapcsolatban

A 47/2020. (III.18.) Kormányrendelet, majd a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény ("a Moratórium I. Törvény") alapján biztosított fizetési moratórium 2020. december 31. napján véget ér.

A fizetési moratórium alatt elhalasztott fizetési kötelezettségeinek a moratórium lejártát követően eleget kell tennie (kivéve, ha él a Moratórium II. Törvény szerinti fizetési moratóriummal).