Tájékoztatás a hitelkamatok maximalizálásával kapcsolatban

A hivatkozott kormányrendelet értelmében a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény 17/D. § (1) bekezdésétől eltérően a referencia-kamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződések esetén 2022. január 1-jétől 2022. december 31-ig 

  • a rendelet hatálybalépését követő szerződés szerinti fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke, illetve
  • a rendelet hatálybalépését megelőző szerződés szerinti fordulónaptól érvényes referencia-kamatláb mértéke a 2021. október 27. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb.

Mely szerződésekre vonatkozik a kamat-maximalizálás?

Azokra a változó kamatozású, lakossági jelzálog-fedezetű hitelszerződésekre, amelyek referencia kamatlábhoz (BUBOR) árazottak, 3 évesnél rövidebb, jellemzően 3 vagy 6 hónapos kamatperiódussal. Ha egy ilyen típusú hitel moratóriumban van, akkor is vonatkozik rá a kamat-maximalizálás.

Mekkora a maximalizált referenciakamat mértéke? 

A 2021.10.27. napján érvényes referencia kamat :

  • 3 havi BUBOR: 2,02 % 
  • 6 havi BUBOR: 2,17 % 
  • 12 havi BUBOR 2,40% 

Ha érintett a szerződésem, mi fog történni?

A Raiffeisen Bank 2022.01.01-én (vagy, amennyiben az Ön adott kamatperiódusra vonatkozó referenciakamata jelenleg kedvezőbb, mint a fenti referenciakamat maximum, akkor azon a napon, amikor az esedékes kamatforduló elérkezik) a Rendeletben rögzített referencia kamat alapul vételével, változatlan szerződéses kamatfelár alkalmazása mellett beállítja a jogszabályban meghatározott maximális kamatot az érintett hitelszerződésen.

Ügyfeleinknek teendőjük nincs. Az érintett ügyfélkörnek 2022. januárban külön tájékoztató levelet is küldtünk.

Egyúttal ismételten felhívjuk a figyelmüket, hogy áttérhetnek hosszabb, kiszámíthatóbb kamatperiódusra, erre vonatkozóan kezdeményezhetik a Kölcsönszerződés módosítását, mely lehetőségről szintén írásban értesítjük Önöket.

Üdvözlettel,
Raiffeisen Bank Zrt.